Over ons

Wij zijn een enthousiaste groep bewoners uit de omringende straten die meedenken en meepraten over de bestemming van dit terrein. Vanaf onze start in 2016/2017 hebben we aangegeven dat we het belangrijk vinden dat de buurt op de hoogte wordt gehouden. We verzamelen daarom alle informatie over de herontwikkeling en delen deze met de buurt via deze website, een nieuwsbrief, flyers en bijeenkomsten.

In eerste instantie wilde de gemeente 88 woningen laten bouwen, waarmee de plek helemaal volgebouwd zou worden. Daar heeft de buurt krachtig tegen geprotesteerd en het lijkt erop dat het aantal woningen naar beneden is bijgesteld. Steeds weer komt uit gesprekken met de buurt naar voren dat er behoefte is aan rust en groen. Behoud van de huidige boomsingels en het beperken van licht en lawaai zijn dan ook zaken waar wij voor strijden.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat de buurt bij de herontwikkeling wordt betrokken en dat de stem van de buurt wordt gehoord. Wat de buurt precies wil, daar spreken we nog over met elkaar en we zijn nog niet uitgepraat. Maar er is een visioen waar iedereen enthousiast over is. Reacties zijn welkom!

Gedragscode
Onze buurtgroep staat open voor alle omwonenden van het terrein en er is ruimte voor ieders visie, mening of opvatting. Maar wij hebben wel een gedragscode:

  • we stemmen onderling af voordat we iets publiceren
  • we publiceren feitelijk juiste informatie
  • we treden gezamenlijk naar buiten en vallen elkaar niet publiekelijk af

Van mensen die met ons meedoen verwachten we dat zij zich hier aan houden.


Visioen

Waar gaan we voor? – Een levendig geheel waar jong en oud, rijk en arm met elkaar woont, waar wonen gemengd is met een buurtcafé annex huiskamer, een buurttuin en misschien wat ateliers en bedrijfjes.

Van alle leeftijden – De woningen zijn standaard geschikt voor rolstoel of rollator, en daarin kan ook een jongere wonen of een jong gezin. Liefst ook mensen die anderen actief ondersteunen, bijvoorbeeld via een buddy-systeem dat studenten en andere jongeren koppelt aan iemand met zorgbehoefte.
De benodigde zorgfuncties zijn buurtbreed beschikbaar en kunnen naar behoefte aan huis worden geleverd.  Starters en jongeren krijgen een plek in de buurt. Dit vraagt om een aanpassing van het toewijzingsbeleid van de woningcoöperaties.

Samen met de buurt – We willen wonen in een wijk waar jong en oud elkaar helpt, waar mensen samen een straatfeest organiseren, samen tuinieren, of samen iets met het regenwater doen. Belangrijk daarbij is vrijwilligheid, maar ook respect en waardering van en voor ouderen, nieuwe gezinnen en jongeren.
Het nieuwe gebouw moet open zijn voor omwonenden, buurtvoorzieningen en buurtorganisaties. Daarbij gaat het natuurlijk in de eerste plaats om Stip Oost, dat een goede plek moet hebben. Die ruimte kan ook in de gemeenschappelijke ruimten van de woongebouwen of tussen de bedrijfsruimten gerealiseerd worden.

Groen en duurzaam – Er is veel groen en er zijn veel bomen. Bestaande bomen blijven zoveel mogelijk behouden. Door slim nadenken over waterstromen en plantengroei is er overal een aangenaam klimaat waar alle in- en omwonenden van profiteren en waar een goede plek is voor vele soorten insecten, vogels en andere dieren. Natuurlijk is het hele complex energieneutraal.

Geen saai gebouw – Als er dan toch gebouwd moet worden, dan moet er iets komen wat karakter heeft, een stukje stad waaruit ambitie spreekt. Iets dat niet voor de gemakkelijke routineuze weg kiest. Het moet passen bij de omliggende woningwet-woningen uit de jaren dertig, die een bijzondere ruimtelijke kwaliteit hebben.

Reageren? Neem contact op!