Locatie

Op deze pagina verzamelen we alles wat we kunnen vinden over het terrein, de gebouwen, de geschiedenis en de plannen.

Twee gebouwen
De eerste steen van het schoolgebouw werd gelegd op 15 september 1958. Het bood plaats aan LHNO (huishoudschool) Maria Regina, later LHNO De Sprong. Daarna kwam het Montessori College voor MAVO, HAVO en VWO. Toen dat vertrok, werd het gebouw door andere scholengemeenschappen benut als tijdelijke huisvesting bij verbouwing.
Het wijkgebouw ernaast, ontworpen in de jaren zeventig, is in de laatste 5 jaar gebruikt door STIP-oost, Vroeger was het een bibliotheek en daarvoor was het wijkgebouw De Ark. gevelsteen de arkDe historie is nog terug te zien in deze gevelsteen, waarvan wij hopen dat de slopers hem voorzichtig uit het gebouw halen voor herplaatsing – misschien wel in het nieuwe woongebouw?

De plannen
De gemeente Nijmegen heeft het terrein bestemd voor ouderenhuisvesting en voor particuliere woningen. Vooralsnog werd uitgegaan van 74 tot 88 appartementen van 48 tot 87 m2. Meer hierover leest u in het ambitiedocument van de gemeente> intentieovereenkomst 11juli2017 gemeente met corporaties D170386477_D170386477 CV met ambitiedocument

plattegrond

Terug in de tijd
Ooit maakte de markante toren van de Koningshof deel uit van de Christus Koningkerk, die helaas is gesloopt. Bij de kerk was een jeugdhonk genaamd “De Ark”. Het gebouw was van hout en brandde af in 1971. Ook toen al namen de plannen voor nieuwbouw veel tijd in beslag, getuige dit artikel uit de Wijkkrant van Nijmegen Oost in 1975.

Uiteindelijk is op deze plaats het gebouw gekomen dat nu bekend staat als STIP. Het is wel schrijnend dat allerlei vormen van sociaal buurtwerk, die hier inmiddels zo’n fijne plaats hadden, nu weer dakloos zijn. Duurzaam Hengstdal, Rechtswinkel, Stip oost en het Sociaal wijkteam kregen 16 oktober 2020 te horen dat ze ivm sloop op zoek moesten naar een nieuwe locatie. Nadat de gebruikers actief waren gaan meedoen in het zoekteam bleek de gemeente alleen te zoeken naar ruimte voor de combinatie Stip en Sociaal wijkteam, en alleen bij gebouwen in eigendom van de gemeente. Daarmee is ze uitgekomen op wijkgebouw de Ark. Dit ligt echter minder centraal in de wijk en het is nog de vraag of daar plaats is. De zoektocht gaat dus nog verder….