Stem uit de buurt

Op deze pagina verzamelen we verhalen over de locatie en gedachten/visies uit de buurt. Wilt u ook iets schrijven over het verleden of de toekomst van deze plek? Neem dan contact op.

> Aangepast bouwen

door B.C. – Als het gebouw voor zoveel mogelijk doelgroepen gebruikt gaat worden, zorg er dan voor dat ook mensen met een handicap, die zich bij een CPO aangesloten hebben, de kans krijgen om zelfstandig midden in de wijk te wonen met al haar voorzieningen. Als je dit gelijk plant voor de bouw, dan scheelt dat daarna een hoop geld aan aanvraagformulieren voor aanpassingen. Er is -niet alleen in deze wijk- een chronisch tekort aan zelfstandige aangepaste woningen. Aangezien er in Nederland 2 miljoen mensen met een chronische ziekte of handicap wonen, kun je je voorstellen, wat dat getal voor Nijmegen is.

> Struikroven

door T.V. – “Misschien een tip voor hergebruik. Er bestaat een organisatie struikrovers. Ergens in Brabant, maar zij zijn op meer plaatsen actief. Deze groep wil graag voor de sloop de planten en bomen redden en doen dit vaak samen met mensen in nieuwbouwprojecten of voor wie planten wil, zodat ook planten worden behouden en verder kunnen groeien op een andere plaats.”

> Mooi hek

door H.S. – “Wat er verder ook gebeurt met het terrein, ik hoop dat ze het hekwerk langs de stoep laten staan. Dat heeft iets.”

> Sloop dat gebouw!

door Mevrouw T., werkzaam in de forensische psychiatrie – “Sloop dat gebouw, het is me al zolang ik leef een doorn in het oog! En bouw woningen voor mijn klanten die worden uitgekotst door deze wereld, zij moeten ook een plek hebben.”

> Betaalbare woningen

door W.C. – Mijn wensen – als buurtgenoot gedurende 38 jaar – zijn: betaalbare senioren woningen (huur of koop).

> Na 55 jaar weer terug

door R. van L.  – Ik ben aanwonende en ben geboren in de Hazelaarstraat 32 in 1941. Mijn grootouders woonden op de Dommer op nr. 154, naast van Haren en tegenover Sanders (2 winkeltjes). Sinds 2 jaar woon ik weer in Nijmegen na een afwezigheid van 55 jaar. Ik volg de ontwikkelingen dus met belangstelling.

> Niet stigmatiseren

door B.D. – Ik ben een erg tevreden wijkbewoonster; korter kan ik zijn over wat mij niet bevalt: de steeds grijzer wordende bewonersgroep en het wegvallen van voorzieningen zoals bijv. de bibliotheek, de twee winkels (Marskramer en Intertoys) en de drogisterij. De bestemming van de locatie “de Vlier” zou met deze in mijn ogen tekorten rekening kunnen houden door er bijvoorbeeld een meergeneraties-project van te maken. In dit project kunnen mensen van 18-98 wonen en naast hun eigen appartement gebruik maken van centrale voorzieningen zoals gemeenschappelijke opbergruimtes, werkruimtes, logeerkamers, natte ruimtes en een fietsenstalling. STIP, bibliotheek, theater kunnen er onderdak krijgen. Doordat er weer alle leeftijden in de wijk gaan wonen wordt het ook voor de middenstand weer aantrekkelijk om zich hier te vestigen.
Maak de woningen ook levensloopbestendig: dat wil zeggen, dat bij wijziging van de gezinssamenstelling veranderingen aan de woning mogelijk zijn waarbij de gebruikte materialen opnieuw kunnen worden ingezet. Dat lijkt me handiger dan speciale statische seniorenwoningen met extra brede gangen etc.
Tot slot nog een opmerking over de senioren en de stereotypering ervan. Volgens mij zijn er net zoveel verschillen tussen de senioren als tussen de bijv. 40-ers of starters. Niet iedere senior heeft behoefte aan georganiseerde gezelligheid, is alleen of hulpbehoevend, wil contacten dicht bij huis etc. Dus bij de bestemming van de locatie ook graag hiermee rekening houden. Door senioren en beschermd wonen steeds te noemen als bestemming werkt het stigmatisering in de hand zoals de vroegere bejaardenhuizen.